[往期回顾-高中版] 2013高考英语阅读理解强化练习(24)

2012-12-26 00:00:00来源:网络

背景知识:

大多数情绪困扰或心理疾病都是要靠自己去解决的,心理医生只是给你一个方向 或建议,是否能从困扰中出来全靠当事人自己。很多来看心理医生的人,以为一旦建立了关系,医生就会投入热情来帮助当事人走出困境,这是一种想当然。心理医 生更像一个图书馆,你在哪儿查阅资料,有了这些资料怎么使用是自己的事,跟那本书无关。也许我贬低了心理医生的作用,不过,如果当事人去除对心理医生的神 话,对自己的康复是更有益的。

自我调节有两个层面,一是观念上的,一是躯体上的。我比较喜欢通过改变观念来适应环境,这里不外三条原则:

一、所有的痛苦跟你选择的观念系统有关,如果改变了观念,心理痛苦会不治而 愈。为什么?因为我们的行为、思想、欲望常常被自己的观念系统限制,不能随心所欲的生活,这就产生痛苦。比如,我们欣赏美丽的女性,并坦然地在人群中表达 自己的喜爱,一旦担心被人斥责为好色之徒,那种坦荡的之心就蒙上阴影。如果人能自行其是又不用承担责任和风险是很少有烦恼的。

二、所有心理痛苦都有意义的,所有的体验对生命都是重要的。心理痛苦是自我 在成长中的必经阶段,既然是成长的烦恼,也要靠成长去解决。如果明白情绪的困扰是一种人类生存的自然状态,快乐和忧伤是交替着的,开朗和沉抑也是交替的, 想白天与黑夜。可以把情绪困扰想象为一个不期而来的“客人”。家里客人来了,会让你感觉不舒服,不能那么随便了,行坐、穿衣要规矩一些,说话、做事也有了 禁忌。但客人还会走,它不是你家里的人,这样一想就不是那么难受了。

三、文化造就了人类的辉煌,也造就了人的存在的困境。文化把无极的世界变成 有极,把无序的社会变得有序,把具有动物天性的人从自然界剥离成为循规蹈矩的社会人。按照主流文化模式,每个人就必须削足适履去成为一个普通人,需要去个 性,加共性来符合文化期望。正如契可夫笔下《装在套子里的人》,我们正是被强行装入文化套子中的人。装在套子里的你不可能是没有压抑的痛苦,如果你认同这 个痛苦,那么痛苦就不再烦恼你,反倒成为你的资源。如果你不认同这个痛苦,希望没有它,或者试图快速消除它,那么你就扩大了这个痛苦。

躯体上的自我调节的方式有很多,数千年来,人们都在通过修炼的努力来获得更 大的自我控制能力。修行正是从身到心,然后再由心及身,这就是自我调节或养身的诀窍。大多数学者或著书人可能是因为自己的偏好,常常夸大某种自我调节的功 能,仿佛告诉读者只要坚持你就可以重整心态,摆脱烦恼。其实,这个世界上没有那种自我调节的方式是只有益而无害的。正如轻松的跑步锻炼也可能引发膝关节磨 损一样,要很好的通过自我情绪调节来完善心身,就要破除一些迷信,让人可以根据自己的特点来选择自我调节的方式或程度。不然,越想改善越被其累,出力不讨 好。正如越想睡越睡不着,想睡得念头使自己的神经处在兴奋之中。

拓展阅读:

In ancient Egypt, the pharaoh(法老)treated the poor message runner like a prince when he arrived at the palace, if he brought good news. However, if the exhausted runner had the misfortune to bring the pharaoh unhappy news, his head was cut off.

Shades of that spirit spread over today’s conversations. Once a friend and I packed up some peanut butter and sandwiches for an outing. As we walked light heartedly out the door, picnic basket in hand, a smiling neighbor looked up at the sky and said, ”Oh boy, bad day for a picnic. The weatherman says it’s going to rain.”I wanted to strike him on the face with the peanut butter and sandwiches. Not for his stupid weather report, for his while

Several months ago I was racing to catch a him As I breathlessly put my handful of cash across the Grey hound counter, the sales agent said with a broad smile ,”Oh that bus left five minutes ago.”Dreams of head cutting!

It’s not the news that makes someone angry. It’s the unsympathetic attitude with which it’s the unsympathetic attitude with which it’s delivered. Everyone must give bad news from time to time, and winning professionals do it with the proper attitude. A doctor advising a patient that she needs an operation does it in a caring way. A boss informing an employee he didn’t get the job takes on a sympathetic tone. Big winners know, when delivering any bad news, they should share the feeling of the receiver.

Unfortunately, many people are not aware of this. When you’re tired from a long flight, has a hotel clerk cheerfully said that your room isn’t ready yet? When you had your heart set on the toast beef, has your waiter mainly told you that he just served the last piece? It makes you as traveler or diner want to land your fist right on their unsympathetic faces.

Had my neighbor told me of the upcoming rainstorm with sympathy, I would have appreciated his warming .Had the Greyhound salesclerk sympathetically informed me that my bus had already left, I probably would have said, ” Oh, that’s all right I’ll catch the next one.” Big winners, when they bear bad news ,deliver bombs with the emotion the bombarded(被轰炸的)person is sure to have.

1.In Paragraph 1,the writer tells the story of the pharaoh to ____.

A. make a comparison B. introduce a topic

C. describe a scene D. offer an argument

2.In the writer’s opinion, his neighbor was ___.

A. friendly B. warm-hearted C. not considerate D. not helpful

3.From “Dreams of head-cutting!”(Paragraph3),we learn that the writer___.

A. was mad at the sales agent

B. was reminded of the cruel pharaoh

C. wished that the sales agent would have had dreams

D. dreamed of cutting the sales agent’s head that night.

4.What is the main idea of the text?

A. Delivering bad news properly is important in communication.

B. Helping others sincerely is the key to business success.

C. Receiving bad news requires great courage.

D. Learning ancient traditions can be useful.

答案

1.B

解析:作者态度、目的题。把握整体文意,本文主要围绕"好消息使人高兴,坏消息令人气愤"来论述,所以第一段应该是本文作者用于引入主题的段子,选B。

2.C

解析:推理理解题。 由"I wanted to strike him on the face with the peanut butter and sandwiches not for his stupid weather report for his smile"可知C。

3.A

解析:细节理解题。第三段意思是“作者赶车时的不幸经历”,“当售票员告诉他不幸消息,所以他会很恼怒,几乎要发疯了”,选A。

4.A

解析:主旨大意题。整体把握文意,文中多次提到人们对带给自己坏消息的人经常心生怨恨,找准关键词"deliver bad news",选A。


本文关键字: 新东方优能中学

扫码关注回复【中小学】免费领取

领取中小学全科资料和五年高考真题

更多资料
更多>>
更多内容

小初高全科知识合集+暑假预习资料包

扫码下方二维码领取

更多>>
  • 07月23日-07月31日

    高三数学暑假班

    梳理三角形、立体几何等内容,总结常用做题方法

    价格 : ¥880元

    购买
更多课程>>
更多>>
更多资料